Fler recept med Västerbottnisk knorr
Västerbottens soppa
4 pers
- 2 dl purjolök finhackad
- 1 msk smör el. margarin
- 1.5 msk. mjöl
- 1 liter grönsaksbuljong
- liten skvätt grädde
- Västerbottens ost
- ägg, salt och peppar
Fräs purjolök och smöret i en kastrull.
Rör i mjölet. Slå i grönsaksbuljongen och grädden koka ca10 min. Salta och peppra efter smak Häll upp i serveringsskålar och vispa i en äggula och riven Västerbottens ost.
Servera med hembakat mjukt bröd eller toast snitt med Västerbottens ost
Det går att vispa äggulorna i kastrullen men får då ej kokas utan servera direkt med riven Västerbottens ost i tallriken.
Röding / Öring Burgare
- 6 filéer röding eller öring eller båda (3 medelstora fiskar)
- 1 bunt dill
- 1 eller två ägg
- 2,5 dl grädde
- salt
- vitpeppar
Ta bort alla småben i filéerna samt skinnet. Fin hacka och skär filéerna i en bunke.
Tillsätt dillen och snåla inte. Salta och peppra
.Knäck i ägget. Slå i grädden
Ta med händerna och nyp i hop till en smet, vrid och vänd.
Ska vara lite grovt fiskkött inte malet. Låt vila en stund.
Stek små fina burgare. Servera pressad potatis till och en romsås.
Romsås
- 1 större burk Creme Fraiche
- 1 större burk sikrom
- 1 röd lök finhackad
- Rör ihop och salta efter smak.
Charlottas Rödingpaket / allt i ett
- Fiskfiléer av röding
- Potatis
- Squash eller zucchini
- Tomater
- Morötter
- Flytande smör
- Salt
- Dill eller annan örtkrydda
- Folie
Skala potatisen och skär i skivor, koka upp dem ett par minuter så de blir mjuka.
Slå av varmvattnet. Skär squashen i små bitar i en skål.
Skär tomaterna i små bitar.
Skala morötterna med en osthyvel och skär dem sen i små Julienne stänger i en skål.
Rödingfiléerna ska strimlas i en skål.
Riv rektangulära foliebitar och lägg upp dem som nu ska packas i av ingredienserna.
Lägg i mitten på folien. Först potatisen, squash, tomaterna, morötterna på höjden. Slå över smöret och lägg därefter på en klick fisk. Salta lite och strö över dill eller annan örtkrydda. Ytterligare lite smör över. Vira ihop paketet och vira så det blir som en påse med strut. Lägg på en plåt och in i ugnen på 175 grader ca: 15 minuter. Beräkna själv efter hur många som ska äta. Paketen kan även tillagas ute över öppen eld. Denna rätt är en både en lyxrätt inne och en friluftsrätt ute. Mättande och god.